Centigo erbjuder kurser och föreläsningar om personlig produktivitet med GTD-metodiken.

Har du några problem i livet just nu? ”Vem har inte det?” tänker du kanske. Jo, det är nog sant. Vi alla har utmaningar oavsett ålder, yrke, familjesituation eller annat, men vi kan ha väldigt olika inställning till dem och det ska visa sig ha otrolig betydelse för hur och om vi löser dem!

Vi har hört många gånger att man ska ha en positiv inställning, att allt går lättare om man gör det med ett leende eller ännu värre ha en ”can-do-mentality”. Vem orkar vara glad när man bara har massa problem?

Men det ska visa sig lättare än man tror att lura vår egen hjärna, vi gör ett experiment! Föreställ dig att du har en kniv och en skärbräda framför dig. På skärbrädan liggen en stor solmogen citron. Du tar kniven och delar citronen i stora klyftor och saften rinner ut på skärbrädan. Nu tar du upp den största klyftan och tar ett stort bett rakt in i det saftiga fruktköttet!

Hände det något? De allra flesta känner att det drar i käkarna när man föreställer sig den sura smaken. Så visst kan en tanke påverka oss rent fysiskt och hur vi mår psykiskt.

Låt oss försöka göra påverka vår hjärna även när det gäller våra problem. Istället för att kalla dem problem ska vi försöka tänka på dem som projekt. Dvs något som man genom lite planering och arbete kan lösa.

I GTD® metodiken definierar vi projekt som ett önskat framtida utfall som kräver mer än en aktivitet för att uppnå. Själva tricket för att lyckas uppnå den önskade utfallet är att hela tiden ta reda på vad som är nästa aktivitet att utföra för att komma närmare målet.

Nu går vi över till en liten övning. Skriv en lista med alla problem du har. Omformulera dem sedan till önskade utfall dvs det du skulle vilja var sant istället. Här följer några exempel:

  • Problem: Ont i ryggen som inte går över
  • Projekt: Ha en stark frisk rygg som inte hindrar mig i det jag vill göra

 

  • Problem: Saknar gemensam hobby med min pojkvän
  • Projekt: Ha en gemensam hobby men min pojkvän som gör att vi spenderar mer tid tillsammans

 

  • Problem: Har ett jobb jag inte gillar
  • Projekt: Ha ett utvecklande och utmanande jobb med kollegor jag trivs med

 

  • Problem: Spendera för lite tid med barnen
  • Projekt: Mina barn att känner att jag är närvarande och spenderar tillräckligt med tid med dem

Tänk sedan efter vad nästa aktivitet skulle kunna vara för att ta dig närmare ditt önskade utfall. Se till att bryta ner det så långt det går och vara så konkret att du kan se dig själv utföra aktiviteten.

”Fixa mina ryggproblem” är alltså inte en bra nästa aktivitet men kanske ”googla efter läkare med ryggexpertis i min stad” eller ”åka till sängbutik och prova ut en ny anpassad säng” skulle kunna vara bra nästa aktiviteter. Repetera för alla projekt du satt upp.

Genom att formulera vad du vill uppnå istället för problem du har fokuserar dig på målbilden. Konkreta och tydliga aktiviteter är lätta att utföra när du väl tänkt efter vad som är nästa steg. På detta sätt sätter du dig i förarsätet på vägen mot lösningen!

GTD® eller Getting Things Done® är världens mest använda metod för personlig produktivitet. Upptäck vad GTD kan göra för ditt välbefinnande och professionella karriär.

 

By |2017-08-09T08:44:45+00:00augusti 9th, 2017|Getting Things Done, Nyheter|0 Comments