Centigo erbjuder kurser och föreläsningar om personlig produktivitet med GTD-metodiken.

Jobba effektivt hemifrån

Här kommer några tips på saker du kan tänka lite extra på för att jobba effektivt hemifrån.

Beroende på vilket jobb man har varierar förutsättningar för att kunna jobba effektivt hemifrån. Vissa är beroende av utrusning som inte finns hemma och det är såklart svårt att göra något åt på kort sikt men förhoppningsvis kan dessa tips hjälpa dig inom några områden du faktiskt kan påverka.

 

Skapa jobblika rutiner

Det kan krävs lite extra självledarskap och disciplin för att vara effektiv när man jobbar hemma. Rutiner har visat sig vara otroligt betydelsefulla för att orka i längden i mer eller mindre isolerade situationer. Gå upp som vanligt, ät din vanliga frukost, klä på dig dina vanliga arbetskläder, ät lunch den tid du brukar och avsluta arbetsdagen vanlig tid.

 

Var förberedd på andra typer av störningar och avbrott

När man jobbar hemma kan det i vissa avseenden vara lugnare än på arbetsplatsen men det kan också dyka upp helt andra störningsmoment, avbrott och distraktioner som man inte är van vid. Det är därför extra viktigt att ha ett block och en penna tillgängligt för att snabbt kunna fånga tankar, idéer eller distraktioner.

 

Hitta en bra arbetsplats och en bra arbetsställning

I den mån det går är det väldigt bra att hitta en arbetsplats med så få störningsmoment som möjligt och där du kan sitta i en ergonomiskt bra arbetsställning. Om andra familjemedlemmar är hemma är det bra att tydligt kommunicera när man behöver jobba ostört. Till exempel med hjälp av en öppen eller stängd dörr.

 

Undvik arbete i soffan

Det kan vara frestande att sätta sig i soffan, fåtöljen eller sängen och jobba när man är hemma men detta bör du undvika av flera skäl. Även om det känns skönt i början är risken stor att du får en dålig arbetsställning och med tiden får ont i rygg, nacke och axlar. Det är också viktigt att dessa platser i hemmet får representera vila och pauser och inte blandas ihop med din arbetsplats.

 

Naturlig rörelse och frisk luft

Tänk på att luften kan bli dålig i ett mindre rum efter några timmars arbete så glöm inte att vädra någon gång. Under en vanlig arbetsdag får man också naturlig rörelse under dagen, till och från jobbet, på väg till möten, ut på lunch osv. Att få in lite rörelse under dagen måste man tänka extra på när man sitter hemma. Se nästa tips om ”Pomodoro” för att väva in detta naturligt under dagen.

 

Pomodoro

Pomodoro är en effektiv arbetsmetod i många situationer och passar utmärkt för arbete hemma. Den går ut på att du sätter en timer och jobbar fokuserat i 25 min men en uppgift. När timern ringen tar du genast 5 min paus där du gör något helt annat. Rör på dig, gå iväg och titta ut genom fönstret, sätt dig på golvet och fokusera på din andning, eller något annat.  Det viktiga är att du inte sitter kvar vid datorn och slö-surfar eller likande. När pausen är slut upprepar du processen. Pomodoro kan håll dig fokuserad många timmer i sträck.

By |2020-03-18T10:38:06+00:00mars 16th, 2020|Getting Things Done, Nyheter|0 Comments